Przyjęcie pacjenta do szpitala i oddziału chirurgicznego;
Zakażenia szpitalne i chirurgiczne – zapobieganie;
Przygotowanie chorego do zabiegu operacyjnego;
Opieka pielęgniarska nad pacjentem po zabiegu operacyjnym;
Rola pielęgniarki w zapobieganiu powikłaniom pooperacyjnym;
Żywienie w chorobach chirurgicznych – rola pielęgniarki;
Opieka pielęgniarska nad pacjentem po operacji tarczycy;
Pielęgnowanie chorych po zabiegach operacyjnych na drogach żółciowych;
Pielęgnowanie chorych z zapaleniem trzustki;
Pielęgnowanie chorych z krwawieniem z górnego odcinka przewodu pokarmowego;
Opieka nad chorym ze złamaniem kości i kręgosłupa;
Planowanie opieki pielęgniarskiej nad chorym z chorobą oparzeniową;
Pielęgnowanie chorych po operacjach na naczyniach obwodowych;
Pielęgnowanie pacjentów po operacjach w obrębie układu moczowo-płciowego;
Pielęgnowanie pacjentów z drenażem jamy opłucnej;
Postępowanie leczniczo-pielęgnacyjne z pacjentem leczonym w ramach chirurgii jednego dnia;
Opieka okołooperacyjna nad chorym ze stomią jelitową;
Transplantacja narządów.